Sanal Pos Nasıl Alınır?
Ülkemizde internet aracılığıyla gerçekleştirilen alışverişlerde ödeme yöntemi olarak kredi kartları tercih edilmektedir. Dijital ortamda gerçekleştirilen alışverişlerde kredi kartıyla ödeme imkânı Sanal POS altyapısıyla sağlanmaktadır.
Geleneksel alışverişlerde kredi kartları için kullanılan POS (Point of sale- ödeme noktası) cihazlarının, internet üzerinden ödeme yapmaya imkân sağlayan şekline sanal POS -VPOS (Virtual point of sale) denir. İnternet için uyarlanmış pos sistemi de denilebilir. Bu sistem içerisinde fiziki bir pos cihazı kullanılmadan kart bilgileri girilerek internet aracılığı ile elektronik ortamda ödeme yapılmaktadır.
Ticari ekosistem içerisinde gelişen e-ticaretin getirdiği alışveriş şekli içerisinde alıcı ve satıcı tarafların farklı mekânlarda olduğu için ürün bedelinin teslimat esnasında ödenmesi mümkün değildir. Sanal Pos, geleneksel yöntemlerin dışına çıkan bu yeni yapı içerisinde alışverişi kolaylaştırmak amacıyla ortaya çıkmış yöntemlerden bir tanesidir.
20 Haziran 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen 6943 Sayılı Kanun ile banka dışında kanundaki şartları sağlayan aracı kurumlara da sanal POS sağlama hakkı verildi. 2015 yılının Haziran ayında hayata geçen bu uygulama öncesinde, ülkemizde sadece bankalar tarafından Sanal Pos hizmeti sağlanmaktaydı.
Türkiye’de bankalar tarafından Sanal Pos hizmeti sadece şirketlere sunulmaktadır. Eğer bir şirket değilseniz Sanal Pos sahibi olamazsınız.
Sanal Pos Nasıl Alınır?
Sanal pos alabilmek için öncelikle bankalara sanal pos başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Tüm bankalar kendilerine Sanal Pos başvuru yapılmadan önce bir dizi hazırlıkların gerçekleştirmiş olmasını istemektedir.
İlk öncelik olarak Sanal Posu kullanmak istediğiniz bir yazılımın sisteminize kurularak hazır hale getirilmesi gerekir.
En önemli şartlar bir tanesi web güvenlik sertifikasıdır. Domain veya alt domain olarak tanımlanan web adresiniz için en düşük SSL 128bit sertifikası bulunması zorunluluktur. SSL web üzerinde gerçekleştirilen işlemleri şifreleyen ve böylece güvenli işlemlere imkân tanıyan bir sistemdir. Sertifikanızın kurulu olup olmadığını şu şekilde anlayabilirsiniz. İlgili domain adresine giriş yaparken https:// iletişim kuralı domain adresinizde oluşuyorsa SSL sertifikanız var demektir.
Siteniz içerisinde Üyelik, Satış, Mesafeli Satış, Gizlilik, İptal ve İade sözleşmelerinizin başvurudan önce hazırlanmış olması gerekir. Bankalar sitenizi incelerken bu sözleşmelerinizi inceler ve müşterilerin herhangi bir olumsuz durumda nasıl bir yol haritası takip edeceklerinin yolunun gösterilip gösterilmediğine dikkat eder. Yasal bir durum söz konusu olduğu için sisteminizle ilgili sözleşmelerin hazırlanması konusunda bu alanda uzman bir hukuk bürosundan yardım alınması gerekebilir.
Neredeyse tüm bankalarda ortak olan yukarıdaki şartlar tamamladıktan sonra başvuru yapacağınız bankanın istediği özel şartlar varsa bunları öğrenerek, yerine getirmeniz gerekir.
Son olarak sanal pos almak istediğiniz bankanın herhangi bir şubesine sanal pos için başvurmanız gerekmektedir. Başvuru sırasında size verilen form içerisinde sitenizin sabit ip numarası, yazılım ve sunucu hakkında bilgiler talep edileceği için bu bilgileri yanınızda bulundurmanız gerekir.
Başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra banka inceleme süreci başlar ve bu süreç 10 – 15 gün içerisinde tamamlanır. Süreç tamamlandığında banka, sanal pos başvurunuzla ilgili olumlu ya da olumsuz bilgi mesajı dönüşü sağlar.
Onaylanan Sanal Pos Başvurusu:
Başvurunuzun onaylandığına dair bilgi mesajı gönderilir.
Bilgi mesajında bankalara göre değişen işleyiş prosedürler, işyeri veya mağaza numaranız, kullanıcı adı ve şifreleriniz bulunur.
Onaylanmayan Sanal Pos Başvurusu:
Gerçekleştirilen testlerde karşılaşılan hatalarla ilgili düzeltme bilgisi banka tarafından gönderilir ve ilgili hatalar giderildikten sonra başvuru süreci tekrar tekrar başlar.